Starten met hardlopen: hoe begin ik?

Steeds meer Nederlanders overwegen het starten met hardlopen. Niet voor niets, want door meer te bewegen zal je met een energieker gevoel aan de dag beginnen! Door te hardlopen stop je met piekeren over zaken die je stress geven, zit je lekkerder in je vel en heb je de mogelijkheid bij te praten met een sportmaatje. Starten met hardlopen is immers het leukste, wanneer je dit samen met iemand anders doet!  Aan welke zaken moet je denken, wanneer je begint met deze sport? Wat is een goede training om mee te starten? Kan ik direct 5 kilometer lopen? In dit artikel lees je er meer over.

Materialen om te kunnen gaan hardlopen

Om te kunnen gaan hardlopen heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Start nooit op je alledaags sneakers, maar kies voor professionele hardloopschoenen. Je kunt deze online bestellen, maar slimmer is het om ze in een winkel aan te laten meten. In de winkel kijkt men naar je huidige houding en landing tijdens het hardlopen.

Op basis daarvan wordt bepaald welk type hardloopschoen het meest geschikt voor je is. Sommige schoenen compenseren een landing op de binnen- of buitenzijde van je voet. De kans op blessures neemt bij het gebruik van deze schoenen af. Naast hardloopschoenen mogen ook een geschikt sportshirt en een sportbroekje niet ontbreken!

Zoek naar een geschikt hardloopschema

Je eerste hardlooptraining bestaat vaak uit een combinatie van hardlopen en wandelen. Het lichaam is niet direct gewend aan de klappen die het te verwerken krijgt tijdens het hardlopen. Door het aantal minuten dat je hardloopt beperkt te houden in de eerste weken, zal je lichaam steeds meer gewend raken aan de constante klappen bij de landing. Na een aantal weken merk je dat het hardlopen steeds makkelijker gaat. Het is verstandig om altijd te starten met een trainingsschema voor hardlopen. Op internet vind je hier talloze voorbeelden van!

Houd je progressie bij tijdens de trainingen

Maak gebruik van een sporthorloge of een hardloop app op je mobiele telefoon om je progressie bij te houden. Kijk hierbij naar je hartslag, je snelheid tijdens de trainingen en de afstand die je loopt. Wanneer je een training uit de eerste week na drie of vier weken nog eens doet, zal je zien dat je deze sneller aflegt of dat je dit doet met een lagere hartslag. Beide zijn een signaal van een conditie die langzaamaan verbetert! Nu is het zaak om het hardlopen vol te houden.

Plaats een reactie